JEG BIDRAR MED AKTIV DØDSHJELP FOR KUA

Husker dere denne posten, der jeg tar for meg tre påstander/spørsmål jeg har fått iløpet av min tid som vegetarianer? Vel, jeg lovte en oppfølger, og her kommer den. Forrige post slo jo riktig så godt an, så får vi se om denne blir like interessant for dere. Del den gjerne med noen som vil ha mer informasjon, eller som kan ha interesse for dette emnet. 

1. Hva er forskjellen på en vegetarianer og veganer, hva spiser dere istedenfor ostesmørbrød og sjokolademelk?
Forskjellen på en vegetarianer og veganer er matvarene som utelukkes. Som vegetarianer kutter man kjøtt fra alle levende vesener, men spiser fortsatt andre animalske produkter. Dette kan være f.eks. meieriprodukter, egg og honning. Veganere spiser ingenting som inneholder animalske stoffer, og avhengig av hvor nøye en er vil dette også utelukke diverse E-stoffer da noen av disse stammer fra dyr.  

Jeg er "bare" vegetarianer, så jeg spiser både ostesmørbrød og drikker sjokolademelk. Dermed er jeg en av de som bidrar med aktiv dødshjelp for kua, ifølge noen veganere (no offence til veganere, jeg synes det bare er litt.. drøyt?). Som veganer kan du også spise ostesmørbrød, og du kan drikke sjokolademelk da det finnes gode alternative produkter ute på markedet. Prøv f.eks. Alpro sin sjokolademelk av soya - den er kjempegod med kraftig sjokoladesmak.  Som jeg skrev i forrige innlegg er det lønnsomt å reise til Sverige eller storbyene i Norge for å få tak i alternativer til kjøtt og andre animalske produkter. Det er mye godt, så om du er nysgjerrig kan du jo f.eks. teste ut produkter fra 'Violife' eller 'Astrid och Aporna'.  2. Hvorfor skal vegetarianere ha kjøtterstatning når dere ikke liker kjøtt? 
Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er nok ikke alene om disse tankene. Det finnes ingen grunn til at en vegetarianer ikke skal kunne spise kjøtterstatning. Jeg for min del synes ikke kjøtt smaker ekkelt, og fakta er at jeg faktisk er veldig glad i f.eks. grillpølser og kjøttkaker. Poenget er at jeg ikke vil støtte industrialiseringen av dyr, da det produseres enorme mengder kjøtt som bare kastes. Vi har alt for mye kjøtt her til lands, og store deler kastes fordi vi også importerer - derfor spiser ikke jeg kjøtt.  Jeg ønsker at produksjonen skal minskes, og at det skal tenkes mer på dyrets beste fremfor "nødvendigheten" av kjøtt. Jeg spiser Quorn (kjøtterstatning) fordi jeg kan bruke det til alt det jeg spiste tidligere. 

Jeg spiser nøyaktig det samme som da jeg spiste kjøtt, jeg har bare erstattet kyllingen med "Biter" fra Quorn, og jeg har erstattet kjøttdeigen med "Färse".  Hamburgere er noe jeg virkelig er svak for, så dette har jeg også erstattet med "Burgere" fra Quorn. For meg var det en tilvenningssak, men nå i dag synes jeg f.eks. "bitene" har samme konsistens som kylling. "Farsen" merker jeg ingen forskjell på hverken når jeg bruker den på pizza eller i taco. 

Så, vi vegetarianere spiser nok kjøtterstatning fordi alle ikke nødvendigvis hater kjøtt, men fordi det ligger noe etisk bak avgjørelsen av å bli vegetarianer, og man ønsker gjerne spise tilnærmet likt som tidligere. 

3. Hvorfor er du vegetarianer, og hva gjør du når året som vegetarianer er over? 
Jeg ble vegetarianer fordi jeg satte det som et hårete nyttårsforsett. Jeg har tidligere prøvd både vegansk og vegetarisk kosthold, men jeg klarte det ikke. Jeg fortsatte å spise kjøtt, men jeg klarte ikke nyte maten grunnet dårlig samvittighet, og maten ble mindre god. Ved nyttår fikk jeg for meg at jeg skulle prøve igjen, og da i første omgang bare ett år. Overraskende nok gikk det veldig greit, og jeg har holdt ut hittil uten problemer. Jeg har hatt noen perioder der jeg craver f.eks. grillpølser på bålet, men det er nok fordi jeg assosierer det med skogsturer og barndommen min generelt. Jeg skal ikke påstå at pølser ikke smaker godt, for helt ærlig: det smaker drit godt. 

Etter hvert som jeg har vært kjøttfri har jeg merket at kroppen min har fått det bedre. Jeg har ikke like mye problemer med blant annet magen og tarmen, og ikke minst har jeg fått bedre råd når det kommer til mat. I og med at jeg som oftest storhandler i Sverige blir det mindre penger som går til unødvendige varer, og det er absolutt et stort pluss for min del som studerer. 

Når året som vegetarianer er over vet jeg ikke hva jeg gjør. Mest sannsynlig vil jeg fortsette å spise vegetarisk, jeg ser ingen grunn til å ikke gjøre det. Så muligheten for at det ikke skjer noen endringer er det ;-) 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

legg meg til som venn

En hverdag med trening, fotografering og studering kan være både interessant og givende. Jeg tror livet blir hva en gjør det til, og på denne bloggen vil jeg dele av mitt liv gjennom bilder og tekst. Om min blogg er spennende? Det kommer an på øyet som ser.


Follow

Kontakt


HEIJMEB@GMAIL.COM


KategorierArkiv
hits